Wereldcongres Internationaal Vakverbond - Vancouver - 21 tot 25 juni

Het 2de wereldcongres van het Internationaal Vakverbond (IVV) draait rond de wereldcrisis en de sociale oplossingen voor deze crisis.


Het ACV stuurt een sterke delegatie naar dit congres. De delegatie wordt geleid door Luc Cortebeeck die ondervoorzitter van het IVV is.



donderdag 24 juni 2010

Genodigden Willy Thijs en Willy Peirens



Willy en Willy werden door het IVV uitgenodigd omdat zij beiden een grote internationale verdienste hebben.
Willy Peirens was voorzitter van het ACV (tot 10 jaar geleden) en nam heel wat internationale opdrachten waar in de IAO, het EVV, het WVA.
Willy Thijs leidde tot over vier jaar het Wereldverbond van de Arbeid (WVA) en stond mee aan de wieg van de nu eengemaakte internationale vakbond IVV.
We vroegen hen in de wandelgangen van het Congres naar hun bedenkingen, naar hun evaluatie van deze nieuwe organisatie.
Ze zijn het beiden eens dat een fusie nodig was : het nu eengemaakte IVV heeft aan invloed gewonnen in belangrijke wereldspelers zoals de Wereldbank, de Wereldhandelsorganisatie, de Internationale Arbeidsorganisatie, de G-20, de Verenigde Naties enz. Het grotere pluralisme dat er nu is binnen het IVV heeft dit zeker mee mogelijk gemaakt.
Alhoewel de beroepsactie, de professionele vakbondsactie (Global Unions) nog geen hechte structurele band heeft met het IVV (bv. Één van de grootste internationale beroepscentrales – bouw/constructie/energie/…- heeft hier op het congres slechts 4 vertegenwoordigers, waaronder Luc Van Dessel) is dit toch al een vooruitgang, want we moeten ook toegeven dat binnen het WVA de beroepswerking het zwakke broertje was.
Ook de meeste vroegere WVA-organisaties (veelal uit de derde wereld) handhaven zich vrij goed in de nieuwe structuur en spelen vooral in de regionale organisaties een belangrijke rol. De invloed, de kracht binnen het IVV wordt natuurlijk voor een groot stuk bepaald door hun betekenis op het terrein, in hun eigen land.
Zowel Willy Peirens als Willy Thijs zijn momenteel niet meer internationaal actief. Ze volgen natuurlijk wel nog met veel interesse de huidige evoluties.
Inhoudelijk zijn ze wel te spreken van dit IVV-Congres : veel beter dan Wenen, wel kan de formule (4 volle dagen plenum met 1500 deelnemers en talloze speeches en tussenkomsten) best wel wat dynamischer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten